Våra spannmål

Spannmål är ett vitt begrepp och kanske har du hört talas om kulturspannmål, spelt, dinkel, råglosta. Men vad är vad och varför odlas det? Läs mer här!

Lostor

Råglosta Bromus secalinus och Speltlosta B. grossus har odlats i Sverige i tusentals år och var en viktig del av jordbruket. De försvann i början av 1900-talet men finns nu åter i odling hos mig. Namnen till trots så är de varken råg eller spelt, utan ett helt eget spannmål, Losta. De har även kallats faxe, gasse och andra namn. Dessa unika spannmål har rika smaker och höga halter av betaglukaner, vilket gör dem både nyttiga och intressanta att återintroducera.

Jämtlandskorn

Från trakterna kring Storsjön, Österund i Jämtland så kommer Jämtlandskornet som är helt unikt.
Vi odlar det på gården för att uppföröka, dels för att skörda och använda till mjöl och andra produkter, men även för att bygga upp ett frölager för att få utsäde tillbaka till Jämtland där det kommer från.

Dala Lantvete

Vi odlar Dala Lantvete, en gammal vårsådd vetesort, population, från Dalarna. Som är känt för sin goda smak, bra bakegenskaper och stora mångfald. De blir höga, mycket högre än moderna sorter, och kan därför hålla undan ogräs väldigt bra. Många av vetena har borst/titer och vissa ax är rödaktiga medan andra mer gul-vita. Vackert! 

Gotlandsspelt

En hel del andra spannmål uppförökas och testat även på gården. Exempelvis Gotlandsspelt, även kallat dinkel, från Gotland.