Recept

Goda sätt att använda mjöl från Eldsmark

Nattjästa baguetter

introduktion

Mitt favoritrecept på baguetter, Av: Martin Johansson Från: Baka bröd   Köp Martins bok Baka bröd, enkla supergoda recept!

Enkelt grundrecept på nattjästa baguetter. Du kan se på den här degen som en grunddeg som kan varieras lite hur som helst. Till exempel kan du ersätta 100-200 gram av vetemjölet mot ett fullkornsmjöl av något slag. 

 

Antal bröd

3 baguetter

Ingredienser

Vetemjöl 7 ½ dl   / 450 gram
Vatten     3 ½ dl  / 350 gram
Jäst             ½ tsk /     3 gram
Salt             2 tsk /    12 gram

Tidsåtgång

8-12 timmar

Temperatur

250 grader
eller testa 275 grader för mer karatär på brödet!

Gör Så här

  1. Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke.
    Väg gärna på digital våg, så blir det lättare.
    Degen behöver inte knådas, bara röras tills den precis går ihop – antingen för hand eller med degblandare. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 8 timmar.

     

  2. Sätt ugnen på 250 grader, alternativt 275 grader.

     

  3. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och vik ihop den till ett paket.
    Täck med bakhandduk och låt jäsa i 40-60 minuter.

     

  4. Dela degen i tre långa längder. Sträck ut dem en aning på längden, snurra dem ett varv och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda tills baguetterna har fått ordentligt med färg,
    15-20 minuter.

     

  5. Ta ut bröden och väck familjen.

Vik ihop deg till paket

  1. Dra ut degen till en kvadrat
  2. Vik kanterna mot mitten -först uppifrån och nerifrån, sedan från sidorna
  3. Vänd degen så att den släta sida hamnar uppåt. Efter jäsning kan du sedan dela degen till frallor eller baguetter

tips

  • Har du inte tillräckligt med tålamod att vänta på jäsning i 8 h går det fint att jäsa degen i rumstemperatur i 1,5 h, rör om några varv efter halva tiden så blir degen ännu smidigare!
     

  • Går din ugn till 275 grader kan du testa att baka dem på högsta värme. Det ger baguetterna mer karaktär.

     

  • Hållbarhet och förvaring: Godast nygräddade. Kan dock sparas några dagar i en plastpåse, men då bör de få några minuter i en 250-gradig ugn så att de får tillbaka lite skorpa. Går utmärkt att frysa in. Tina i 10-15 minuter i 150-gradig ugn

njut!